Tagliatelle w sosie z mascarpone i suszonych pomidorów to jedno z moich ulubionych błyskawicznych dań. Serek mascarpone idealnie nadaje się na sos do makaronu i można do niego dodawać praktycznie wszystko. Dlatego ten przepis może stanowić bazę dla innych dań!
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 400 gramów makaronu tagliatelle
- 250 gramów serka mascarpone
- 100 gramów suszonych pomidorów w oleju (po odsączeniu)
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- Ser długodojrzewający typu do posypania np. parmezan
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń z opakowania, w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- Czosnek przeciskamy przez praskę i obsmażamy na maśle do zrumienienia
- Do czosnku dodajemy drobno pocięte pomidory i natkę pietruszki
- Po chwili dodajemy ser mascarpone i czekamy aż całkowicie się rozpuści
- Sos łączymy z makaronem, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy parmezanem
- Część pomidorów i natki pietruszki możemy zostawić do dekoracji
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz