Delikatna sałatka z szynką szwarcwaldzką z pewnością zachwyci wszystkich gości. Idealnie pasuje na kolację w połączeniu z wytrawnym winem. Sprawdź, jak ją przygotować.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja na: 2 osoby
Składniki:
Sos:
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej
- Pół łyżeczki cukru
- Łyżka śmietany 12%
Sałatka:
- 100 gramów sera feta
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- Garść zielonych oliwek
- 200 gramów mixu sałat zielonych
- 1 pomidor
Wykonanie:
Sos:
- Do miseczki dodajemy wszystkie składniki na sos
- Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Pozostawiamy na 15 minut
Sałatka:
- Do dwóch misek nakładamy po równej ilości sałaty
- Następnie kładziemy pokrojony w kostkę ser feta oraz pomidor
- Oliwki kroimy na pół i nakładamy do miseczek
- Szynkę szwarcwaldzką rozdzielamy na mniejsze kawałki i kładziemy na wierzchu
- Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz