Dzisiaj przepis na najbardziej popularny fast food, czyli klasyczny burger wołowy. Przyrządzanie takie burgera to sama przyjemność a możliwość wykorzystania ulubionych dodatków sprawia, że możemy zjeść takiego burgera na jakiego mamy ochotę.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
- 4 bułki pszenne z sezamem
- 500 gramów mięsa mielonego wołowego
- 1 pomidor malinowy
- 1 duży ogórek konserwowy
- Pół czerwonej cebuli
- 4 plasterki sera gouda
- Kilka liści sałaty masłowej
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki prażonej cebulki
- Majonez oraz keczup do smarowania
- Sól oraz pieprz do smaku
Wykonanie:
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy nasiona lnu i czarnuszki, łyżkę oleju a na koniec doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem
- Całość mieszamy i dzielimy na cztery porcje z których formujemy płaskie placki trochę szersze niż bułka
- Burgery najlepiej smażyć na grillowej patelni przez około 4 minuty z każdej strony lub na zwykłej patelni z dodatkiem oleju
- Bułki przecinamy na pół i zarumieniamy na tej samej patelni lub w piekarniku
- Cebule kroimy na cienkie krążki a pomidora i ogórka w plasterki
- Spód bułki smarujemy majonezem a górną część keczupem
- Burgery składamy zaczynając od: liścia sałaty, krążków czerwonej cebuli, mięsa, plasterka sera, plasterka pomidora, kawałków ogórka i szczypty prażonej cebulki
Na koniec burgera przebijamy wykałaczką aby się nie rozsypał się podczas podawania.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz