Kalafior jest jednym z tych warzyw, które często pojawiają się na naszych stołach jako dodatek do innych dań. Dlatego dzisiaj proponujemy pieczony kalafior o wyrazistym i intensywnym smaku.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
- Jeden średniej wielkości kalafior
- 5 łyżek oleju (Olivier)
- 5 łyżek wody
- Kopiata łyżeczka przecieru pomidorowego
- Łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- Łyżeczka łagodnej czerwonej papryki
- Łyżeczka czosnku granulowanego
- Pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki
- Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą
- Każda różyczkę kalafiora smarujemy sosem, ja użyłam do tego pędzelka silikonowego
- Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Połowę szklanki wody wlewamy do miseczki w której znajdował się sos, dokładnie mieszamy (zbieramy pozostałości sosu) a następnie dolewamy na spód naczynia z kalafiorem
- Kalafiora pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz