Morszczuk z piekarnika, czyli zdrowo i szybko. Tak więc dziś polecam, przepis na proste i bardzo smaczne danie z morszczukiem w roli głównej.
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja na: 2-3 osoby
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 gramów pomidorów koktajlowych
- 400 gramów filetu z morszczuka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- Sok z cytryny
- Kilka listków natki pietruszki
- Olej, sól i pieprz
Wykonanie:
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy: pokrojoną cebulę, pokrojone na pół pomidory koktajlowe, puszkę krojonych pomidorów oraz przeciśnięty przez prasę czosnek
- Następnie dodajemy: dwie łyżki oleju, kilka listków natki pietruszki, łyżeczkę suszonego tymianku, sól oraz pieprz
- Całość mieszamy i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut
- Po upieczeniu do całości dodajemy opłukaną oraz osuszoną fasolę z puszki
- Filety z morszczuka: opłukujemy, osuszamy, skrapiamy olejem, sokiem z cytryny a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonego tymianku
- Rybę kładziemy na pomidorach z fasolą a na niej łyżkę podpieczonych pomidorów
- Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C
- Jeśli pomidory lub ryba puści za dużo wody w trakcie pieczenia to możemy ją odlać
- Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i podajemy z bagietką lub innym pieczywem
Smacznego!
#Mąż