Dziś przepis na aromatyczne szaszłyki wołowe z serem feta oraz pieczoną cebulką, jest to idealny przepis na zbliżający się sezon grillowy!
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 400 gramów mięsa mielonego wołowego
- 100 gramów sera feta
- 1 duża cebula
- 1 bułka pszenna
- 1 jajko
- Sól i pierz do smaku
Wykonanie:
- Bułkę namaczamy w wodzie kilka minut, a następnie wyciskamy z niej wodę
- Cebule kroimy w okręgi i podpiekamy lekko na patelni
- Do mięsa mielonego dodajemy: jajko, bułkę, sól oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy
- Z tak przygotowanego mięsa formujemy podłużne klopsy, które następnie nabijamy na drewniane patyki
- Gotowe szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na aluminiową tacę, wysmarowaną niewielka ilością oleju
- Następnie całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz krążkami cebuli
- Szaszłyki pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub na grillu
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz