Uwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Dlatego dziś ma dla was przepis na wersję z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera mozzarella.
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Naleśniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 500 mililitrów mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 gramów mrożonego szpinaku
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 150 gramów tartego sera mozzarella
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
Panierka:
- Bułka tarta
- 2 jajka
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- W misce mieszamy składniki na naleśniki: mąkę, mleko, jajko i sól, całość miksujemy przez kilka minut
- Smażymy cienkie naleśniki na patelni z niewielką ilością oleju
- Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przeprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy do uzyskania złotego koloru
- Szpinak przekładamy do garnka, zalewamy niewielka ilością wody, solimy i gotujemy przez kilka minut, nadmiar wody odsączamy na sitku
- Szpinak łączymy z podsmażonym kurczakiem, dodajemy: ser mozzarella, śmietanę, bułkę tartą, całość mieszamy i doprawiamy
- Na każdy naleśnik nakładamy dwie-trzy łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i zwijamy krokiety
- Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz