Chyba nie ma osoby, która nie lubi domowej pizzy. Można ją zrobić z wieloma dodatkami, ale my dzisiaj polecamy wersję z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą oraz dużą ilością sera mozzarella. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i puszyste. Smacznego!
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki:
Dodatki:
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 150 gramów tartej mozzarelli
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 250 gramów pieczarek
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2-3 szczypty ostrej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Ciasto:
- 450 gramów mąki pszennej (typ 450)
- 250 mililitrów letniej wody
- 7 gramów suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Dodatki:
- Pierś z kurczaka kroimy w drobna kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa zalewamy 3 łyżkami oleju i odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie smażymy na złoty kolor
- Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy kilka minut na patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju
- Cebule kroimy w kostkę następnie przekładamy w garnka i smażymy z dodatkiem dwóch łyżek oleju
- Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, oregano, bazylie, sól, ostra czerwoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy, całość gotujemy kilka minut
Ciasto:
- Do misy dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie przez 10 minut
- Tak wrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut
- Z ciasta formujemy kwadrat przez rozciąganie lub wałkowanie i przekładamy na blachę
- Ciasto na pizze smarujemy sosem, dodajemy pieczarki, kurczaka, kukurydze, posypujemy serem
- Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni środkowy poziom, bez termoobiegu
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz