Pulpety z mintaja w sosie pomidorowym to nasz dzisiejszy pomysł na smaczny obiad. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:
Pulpety:
- 500 gramów fileta z mintaja
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- Sól, pieprz do smaku
- Bułka tarta do panierowania
Sos:
- 200 gramów przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- Olej do smażenia – 3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pulpety:
- Filet z mintaja oraz cebule mielimy w blenderze
- Kajzerkę namaczamy w wodzie przez kilka minut, a następnie odsączamy i dodajemy do zmielonej ryby
- Tak przygotowaną masę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Formujemy kulki, które następnie smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron
Sos:
- Cebule kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru
- Dodajemy koncentrat, pomidory w puszcze i gotujemy przez kilka minut
- Ugotowany sos blendujemy na gładko i doprawiamy
- Upieczone pulpety studzimy, wkładamy do garnka z sosem i pozostawiamy na 20 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz