Dziś przepis na puszyste i lekkie ciasto z sezonowymi owocami, w tym przypadku z borówkami. Zasmakuje każdemu fanowi ciast z owocami, spróbuj koniecznie!
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 1 blacha 25x25cm
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 3 jajka
- 180 gramów cukru
- 12 gramów cukru wanilinowego
- 120 mililitrów oleju
- 150 mililitrów mleka
- 300 gramów mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gramów owoców (np. borówek)
Kruszonka:
- 130 gramów mąki
- 130 gramów cukru
- 12 gramów cukru wanilinowego
- 100 gramów masła (zimne)
Wykonanie:
Kruszonka:
- Składniki na kruszonkę łączymy razem i mieszamy aż zaczną powstawać małe grudki ciasta
- Gotową kruszonkę odkładany do lodówki
Ciasto:
- Uwaga, wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową
- Cukier oraz cukier wanilinowy ucieramy z jajkami przez około 5 minut, na wysokich obrotach
- Następnie na niskich obrotach dodajemy olej oraz mleko i chwilę miksujemy
- A na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
- Gotowe ciasto przelewamy do formy, przykrywamy owocami (muszą być umyte i suche) i posypujemy kruszonką
- Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Smacznego!
#Mąż