sie 122021
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na puszyste i lekkie ciasto z sezonowymi owocami, w tym przypadku z borówkami. Zasmakuje każdemu fanowi ciast z owocami, spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 1 blacha 25x25cm

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 180 gramów cukru
  • 12 gramów cukru wanilinowego
  • 120 mililitrów oleju
  • 150 mililitrów mleka
  • 300 gramów mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gramów owoców (np. borówek)

Kruszonka:

  • 130 gramów mąki
  • 130 gramów cukru
  • 12 gramów cukru wanilinowego
  • 100 gramów masła (zimne)

Wykonanie:

Kruszonka:

  • Składniki na kruszonkę łączymy razem i mieszamy aż zaczną powstawać małe grudki ciasta
  • Gotową kruszonkę odkładany do lodówki

Ciasto:

  • Uwaga, wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową
  • Cukier oraz cukier wanilinowy ucieramy z jajkami przez około 5 minut, na wysokich obrotach
  • Następnie na niskich obrotach dodajemy olej oraz mleko i chwilę miksujemy
  • A na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Gotowe ciasto przelewamy do formy, przykrywamy owocami (muszą być umyte i suche) i posypujemy kruszonką
  • Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
2 Autorzy komentarzy
PaulinaDorota Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Dorota
Gość
Dorota
wygląda smacznie
Paulina
Gość
Paulina
Dziękuję za przepis. Pierwszy raz robiłam tego typu ciasto, bo nie lubiłam piec, ale udało mi się i wyszło pyszne 🙂 Tylko, że zrobiłam bez kruszonki i piekłam 45min