Drożdżowa chałka z kruszonką, puszysta i aromatyczna. Najlepiej smakuje z masłem i dżemem. Smacznego!
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: > 1 duża chałka
Składniki:
Chałka:
- 500 gramów mąki pszennej (450)
- 250 mililitrów ciepłego mleka
- 70 gramów cukru
- 1 paczka drożdży instant (7g)
- 1 jajko
- 60 gramów ciepłego masła
- Sczypta soli
Kruszonka:
- 60 gramów mąki pszennej
- 30 gramów cukru
- 40 gramów masła
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na chałkę mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak)
- Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia
- Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem, wyrabiamy, sklejamy w kulkę i wkładamy do lodówki (1 godzina)
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, przekładamy na papier do pieczenia i formujemy w wałki o długości blachy
- Z wałków zaplatamy w warkocz (końcówki warkocza zakładamy pod ciasto)
- Tak przygotowana chałkę zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy kawałkami kruszonki
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez około 25-30 minut (środkowy poziom bez termoobiegu)
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz