Dziś przepis na delikatny pieczony placek z cukinii, idealny na lunch lub obiad. Do zestawu polecamy sos koperkowy.
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby (brytfanna 30×20)
Składniki:
Placek:
- 1 kilogram cukinii (3 sztuki)
- 160 gramów boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 70 gramów bułki tartej
- 70 gramów sera żółtego
- 70 gramów twardego sera długodojrzewającego
- 1/2 pęczka szczypioru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju
Sos koperkowy:
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Pęczek koperku
- Szczypta soli
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Placek:
- Cukinie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy łyżeczkę soli
- Odstawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy nadmiar wody na sitku
- Boczek, cebule, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- Szczypior kroimy na drobniejsze kawałki
- Ser długo dojrzewają ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- Jajka ubijamy mikserem, dodajemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy do momentu połączenia składników
- Do cukinii dodajemy boczek, cebulę, czosnek, masę jajeczną, ser długodojrzewający, szczypior i doprawiamy solą oraz pieprzem
- Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojony żółty ser
- Placek zapiekamy w temperaturze 190 stopni, przez 40 min
- Przed podaniem należy odczekać około 20 minut
Sos koperkowy:
- Koperek siekamy
- Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt naturalny, koperek, przyprawy: sól, czosnek granulowany, cukier puder, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz