Na tłusty czwartej proponujemy pyszne pączki z mniejszą liczbą kalorii! Odchudzone pączki pieczemy w piekarniku zamiast smażyć na głębokim oleju. Smakują równie dobrze jak te tradycyjne. Smacznego!
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: około 20 pączków
Składniki:
Ciasto:
- 150 mililitrów ciepłego mleka
- 14 gramów suchych drożdży
- 500 gramów mąki pszennej
- 70 gramów cukru
- 100 gramów miękkiego lub roztopionego masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- 400 gramów marmolady
Wykonanie:
- Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem
- Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak przez około 15 minut, w trakcie mieszania dwa razy zatrzymujemy mikser i mąkę z dna misy zgarniamy za pomocą szpatułki. Ciasto wychodzi dość lepkie, ale właśnie takie ma być 🙂
- Ciasto można również wyrabiać ręcznie
- Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
- Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, w trakcie stolnice podsypujemy mąką
- Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy na duży placek z którego wycinamy krążki o średnicy 8-10cm
- Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę marmolady, a następnie składamy ciasto do środka i formujemy kulki
- Uformowane pączki przekładamy do papilotek i układamy na blachę do pieczenia
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
- Pączki z wierzchu smarujemy mlekiem
- Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, a 5 minut przed końcem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Sprawdź też przepis na Faworki pieczone w piekarniku
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz