Lis 182018

Chrupiąca tortilla z indykiem, warzywami i mozzarellą. Doskonale sprawdza się na kolację, obiad lub imprezę 🙂

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

Sos:

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sól i pieprz do smaku

Tortille:

  • 450 gramów brokułów
  • 450 gramów fasolki szparagowej
  • 2 kopiate łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 30 gramów orzeszków nerkowca
  • 1 jajko
  • 5 placków tortilli
  • Ser mozzarella do posypania
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Sos:

  • Ogórka i cebula kroimy w drobna kostkę
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy że sobą

Tortilla:

  • Fasolkę szparagowa i brokuła gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy z wody
  • Dodajemy dwie kopiate łyżki masła, dwie łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy
  • Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko oraz posiekane orzechy nerkowca, wyrabiamy masę i formujemy podłużne kotleciki
  • Które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez kilka minut
  • Na placach tortilli układamy z brzegu mieszankę brokuła i fasolki szparagowej oraz dwa kotleciki mięsne
  • Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i zawijamy
  • Tortille przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy serem mozzarella i zapiekamy w temperaturze 200 stopni do momentu stopnienia sera

Smacznego!
#Żona



Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 3).
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar