Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4-6 osoby
Składniki:
- 200 gramów mąki tortowej (typ 450)
- 35 gramów masła
- 2 żółtka
- Około 4 łyżki gęstej śmietany 18% (do zupy)
- 1 kopiata łyżka cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli
- Kilka kropel aromatu wanilinowego
Wykonanie:
- Mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz aromat waniliowy łączmy razem i wyrabiamy
- Następnie powoli dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę po łyżce aż ciasto zacznie być zwarte i plastyczne
- Jeśli ciasto jest dobrze przygotowane to nie powinno przywierać do stolnicy
- Tak przygotowane ciasto od razu dzielmy na 4 porcje i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki
- Następnie wycinamy faworki krojąc je na paski i przeplatając przez środek
- Przygotowane porcje układamy gęsto na papierze do pieczenia uważając aby się nie dotykały
- Faworki pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
- Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy zaczynają się rumienić i jeśli tak to je wyciągamy
- Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem
Sprawdź też przepis na Pączki pieczone w piekarniku
Smacznego!
#Mąż