Przepis na delikatne naleśniki, które doskonale sprawdzą się na obiad lub deser. Nadzienie stanowi idealne połącznie jabłek i cynamonu! Musicie koniecznie spróbować. Smacznego!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Naleśniki:
- 500 mililitrów mleka
- 1 jajko
- 250 gramów mąki
- 1/2 łyżeczki soli
Polewa:
- 50 gramów białej czekolady
Wykonanie:
Nadzienie:
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki
- Pokrojone jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz cynamon, mieszamy i całość gotujemy pod przykryciem przez 15 minut
Naleśniki:
- Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy przez około minutę
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju
Składanie:
- Na każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu i rozsmarowujemy
- Naleśniki składamy lub zwijamy w rulonik
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali
- Za pomocą łyżeczki polewamy naleśnik roztopioną białą czekoladą
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz