Rozpływająca się w ustach zapiekanka z kaszą gryczana, ziemniakami, boczkiem, cebulką oraz marchewką. Świetny pomysł na obiad, koniecznie spróbujcie!
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: tortownica o średnicy 25 cm
Składniki:
- 100 gramów kaszy gryczanej prażonej (1 woreczek)
- 700 gramów ziemniaków
- 350 gramów boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 łyżki mąki pszennej
- Kilka plastrów sera żółtego
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń z opakowania
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub mielimy w mikserze
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez kilka minut na patelni
- Zmielone ziemniaki mieszamy z mąką i ugotowaną kaszą gryczaną, solimy i doprawiamy do smaku
- Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry
- Do tortownicy nakładamy połowę: masy ziemniaczanej, pieczonego boczku z cebulą oraz pokrojonej marchewki
- Czynność powtarzamy
- Na wierzchu układamy plastry sera żółtego
- Zapiekankę pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
- Po upieczeniu zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie zdejmujemy rant tortownicy i kroimy zapiekankę na mniejsze porcje
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz