lut 212019
LoadingDodaj do ulubionych

W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Dlatego dzisiaj proponuję pyszny chleb razowy na drożdżach z dodatkiem orzechów laskowych.

Czas przygotowania: 60 minut + 12 godzin na dojrzewanie
Porcja na: 3 bochenki (forma 26x12cm)

Składniki:

1. Zaczyn (typu Pâte fermentée):

  • Mąka pszenna 230 gramów (typ 650)
  • Woda 150 gramów
  • Sól 10 gramów
  • Drożdże świeże 1 gram

2. Ciasto:

  • Mąka pszenna 450 gramów (typ 650)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 450 gramów (typ 2000)
  • Woda 550 gramów
  • Sól 20 gramów
  • Drożdże świeże 12 gramów
  • Miód 30 gramów
  • Orzechy laskowe 150-200 gramów

Wykonanie:

3. Orzechy:

  • Orzechy laskowe prażymy na patelni aż lekko zbrązowieją i zacznie od nich odchodzić skórka
  • Kiedy ostygną energicznie rozcieramy orzechy między dłońmi aż usuniemy pozostałą skórkę
  • Tak przygotowane orzechy lekko rozdrabniamy za pomocą miksera

4. Zaczyn:

  • Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
  • Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników
  • Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin

5. Gotowe ciasto:

  • Dodajemy drożdże do 1/3 wody oraz miód, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
  • Suche składniki oprócz orzechów mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
  • Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
  • Jeśli składniki są za suche to ostrożnie dodajemy odrobinę wody
  • Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy orzechy laskowe
  • Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godzinę po czym kilka razy je przekładamy
  • Następnie dzielimy i formujemy chleby a później wkładamy do posypanych mąką foremek (lub używamy papieru do pieczenia)
  • Przygotowane formy odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu finalnie wyrosnąć przez około godzinę
  • Bochenki ustawiamy w piekarniku na poziomie jeden niżej niż środkowy i nastawiamy piekarnik na 220 stopni
  • Pieczemy (grzałka góra i dół) przez 40 minut bez termoobiegu, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę o 20 stopni
  • Gotowe bochenki wyciągamy z formy i pozwalamy im ostygnąć

Pyszny chleb kroimy na grube kawałki i delektujemy się jego smakiem. Pozostałym chleb można zamrozić aby zachować jego świeżość.

Smacznego!
#Mąż


Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

4
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
3 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
3 Autorzy komentarzy
#ŻonaWojciech#MążWojciech Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Wojciech
Gość
Wojciech
A piekarnik ustawić na dół czy górę?
#Żona
Admin
Piekarnik ustawiłem w tryb pieczenia konwencjonalnego, czyli równomiernie góra i dół.
Wojciech
Gość
Wojciech
Dzięki 🙂 ps. Myślałem, że Mąż piekł chleb 🙂 pozdrawiam
#Żona
Admin
Piekł #Mąż tylko źle się komentarz dodał 😛