Kruche ciasteczka z konfiturą truskawkową stanowią idealny dodatek do kawy czy herbaty. Są proste w wykonaniu, delikatne, rozpływające się w ustach, zadowolą każdego fana słodkości.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 150 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 200 gramów konfitury truskawkowej
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
- Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie, a po kilku minutach dodajemy żółtka
- Ciasto wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta
- Jeżeli masa jest zbyt miękka można ją włożyć do lodówki na 20 minut
- Z ciasta formujemy kuleczki, palcami wytłaczamy dołki (jak na zdjęciu) a do środka nakładamy konfiturę
- Ciastka przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, grzanie góra i dól przez 16-18 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz