lip 232019
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na letnią zupę ze świeżych pomidorów z dodatkiem chrupiących grzanek. Niezwykle aromatyczna i kremowa.

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 2-3 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram pomidorów malinowych
  • 200 mililitrów wody
  • 100 mililitrów śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego
  • Oliwa z oliwek do polania
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 1 bagieta na grzanki
  • Sól do smaku

Wykonanie:

  • Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oleju przez kilka minut, dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy
  • Do garnka dodajemy pomidory i zalewamy wodą
  • Całość przyprawiamy: słodką papryką, cukrem pudrem, pieprzem cayenne oraz białym
  • Gotujemy 10 minut pod przykryciem, blendujemy na gładką masę i dolewamy 100 mililitrów śmietanki 30%
  • Bagietkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
  • Na koniec krem solimy do smaku, mieszamy, rozlewamy na porcje
  • Posypujemy grzankami, listkami bazylii oraz skrapiamy oliwą z oliwek

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar