Dziś przepis na letnią zupę ze świeżych pomidorów z dodatkiem chrupiących grzanek. Niezwykle aromatyczna i kremowa.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 2-3 osoby
Składniki:
- 1 kilogram pomidorów malinowych
- 200 mililitrów wody
- 100 mililitrów śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego
- Oliwa z oliwek do polania
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii
- 1 bagieta na grzanki
- Sól do smaku
Wykonanie:
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oleju przez kilka minut, dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy
- Do garnka dodajemy pomidory i zalewamy wodą
- Całość przyprawiamy: słodką papryką, cukrem pudrem, pieprzem cayenne oraz białym
- Gotujemy 10 minut pod przykryciem, blendujemy na gładką masę i dolewamy 100 mililitrów śmietanki 30%
- Bagietkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- Na koniec krem solimy do smaku, mieszamy, rozlewamy na porcje
- Posypujemy grzankami, listkami bazylii oraz skrapiamy oliwą z oliwek
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz