Smaczny i prosty przepis na chrupiącego kurczaka o wyrazistym smaku. Orientalne dodatki nadają mięsu wspaniałego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 2 osoby
Składniki:
- 600 gramów piersi z kurczaka
- 100 gramów ryżu basmati
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sos sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- Mąka kukurydziana do panierki
- Sezam biały łuskany do posypania
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy na małe kawałki, zalewamy 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem
- Mięso obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na patelni przez kilka minut do uzyskania złotego koloru, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
- Następnie dodajemy: 2 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, 1 łyżkę octu ryżowego a także 1 łyżeczkę oleju sezamowego
- Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy tak aby sos całkowicie pokrył kawałki kurczaka (powstanie glazura)
- Ryż gotujemy według zaleceń z opakowania
- Ryż wykładamy na talerzu a na wierzchu układamy kawałki kurczaka
- Na końcu całość posypujemy sezamem
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz